Does Instagram Notify When You Screenshot a Post
Czy Instagram powiadamia, kiedy robisz screenshot postu? 3

Instagram jest jednym z tych miejsc, gdzie ludzie przychodzą, by rzucić okiem na to, co dzieje się w życiu ich kolegów, przyjaciół, celebrytów i innych ludzi. Czasami, przeglądając nasze kanały, natrafiamy na rzeczy, które przykuwają naszą uwagę. Kiedy tak się dzieje, od razu chcemy zrobić zrzut ekranu. Dzieje się tak również wtedy, gdy chcemy zrzucić coś z ekranu w celach plotkarskich. W takim przypadku, z oczywistych powodów, możesz nie chcieć, by osoba, która opublikowała wpis, wiedziała, że zrobiłeś zrzut ekranu. W związku z tym, jeśli używasz Instagrama i chcesz zrobić zrzut ekranu, naturalnie nasuwa Ci się pytanie – czy Instagram powiadamia, gdy robisz zrzut ekranu?

Może być wiele powodów, dla których ktoś chce zrobić screenshot zawartości Instagrama. Czasami chcesz mieć natychmiastowy dostęp do niektórych treści, a robienie screenshotów jest jednym z najłatwiejszych sposobów, aby to zrobić. Innym razem chcesz zachować cytaty, które wzbudzają Twoje zainteresowanie lub zachować zdjęcia, które przykuły Twoją uwagę. Wiele razy chcesz zrobić screenshot postów z Instagrama, bo chcesz się nimi podzielić z przyjaciółmi.

Ponadto, Instagramowe historie są najczęstszym typem treści, z których ludzie czują potrzebę robienia zrzutów ekranu. Dzieje się tak dlatego, że nie pozostają one tam na zawsze i znikają po dwudziestu czterech godzinach.

Jedną rzeczą, o której każdy musi pamiętać, robiąc screenshot zawartości Instagrama, jest poszanowanie prywatności innych osób, zwłaszcza jeśli jest to coś, co ma dla kogoś charakter osobisty. Co więcej, żaden ze zrzutów ekranu nie może być nigdy użyty do nieuczciwych celów. Wyjaśniwszy to, przejdźmy do odpowiedzi na najczęściej zadawane pytanie.

Czy Instagram powiadamia, gdy robisz screenshot postu?

Does Instagram Notify When You Screenshot a Post
Czy Instagram powiadamia, kiedy robisz screenshot postu? 4

Odpowiedź na to pytanie brzmi: “nie”. Algorytmy Instagrama są tak skonstruowane, że nie informują właścicieli o tym, że ich posty są zrzucane na ekran.

Wszystkie filmiki i zdjęcia, które widzimy w naszych newsfeedach i w zakładce ‘Explore’ na Instagramie są znane jako posty Instagrama. Kiedy robisz screenshot postu, nawet bezpośrednio z czyjegoś profilu, Instagram nie wysyła powiadomienia ani alertu do tej osoby.

Jest jeszcze jedna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę w Instagramie. Jeśli nie chcesz zapisywać treści z Instagrama, aplikacja udostępnia Ci funkcję zakładek. Używając tej funkcji, możesz zapisywać swoje ulubione posty bez zapełniania pamięci telefonu. Dostęp do postów z zakładek możesz uzyskać później ze specjalnej sekcji dostępnej w aplikacji Instagram.

Aby zapisać post za pomocą funkcji zakładki, dotknij przycisku zakładki znajdującego się w prawym dolnym rogu każdego postu na Instagramie (zarówno zdjęć, jak i filmów).

Kiedy chcesz wrócić do postów, które masz w zakładkach, przejdź do aplikacji Instagram i dotknij ikony z trzema paskami w prawym górnym rogu. Teraz musisz wybrać “Zapisane elementy”. Tutaj możesz nie tylko przeglądać swoje już zapisane elementy, ale także tworzyć nowe kolekcje za pomocą przycisku plusa.

Czy Instagram powiadamia, gdy robisz screenshot historii?

Ponieważ rozwiązaliśmy już zagadkę tego, czy Instagram powiadamia, gdy robisz screenshot postu, porozmawiajmy teraz o robieniu screenshotów historii na Instagramie. Jak już wspomnieliśmy, ludzie najczęściej robią zrzuty ekranu z Instagramowych historii, ponieważ znikają one po dwudziestu czterech godzinach.

W 2021 roku Instagram eksperymentował trochę z powiadomieniami o zrzutach ekranu i zaczął wysyłać powiadomienia do użytkowników, gdy ktoś zrobił screenshot ich historii. Jednak funkcja ta została porzucona wkrótce po jej wprowadzeniu. To powiedziawszy, zaleca się, abyście mieli oko na zmieniające się funkcje Instagrama. Nigdy nie wiemy, kiedy Instagram zdecyduje się zrezygnować ze swojej polityki ‘braku powiadomień’ dla zrzutów ekranu i funkcja ta powróci w przyszłości.

Instagram DMs – wyjątek

Czy Instagram powiadamia, gdy robisz screenshot postu? Nie.

Czy Instagram powiadamia, gdy robisz screenshot historii? Nie.

Instagram wysyła jednak powiadomienie do nadawcy, jeśli zrobisz zrzut ekranu prywatnych wiadomości, znanych jako Instagram DMs. Dzieje się tak jednak tylko w przypadku znikających wiadomości. Podobnie jak w przypadku Instagram stories, możesz wysyłać zdjęcia i filmy, które wygasną po dwudziestu czterech godzinach, gdy zostaną wysłane w prywatnej wiadomości do osoby lub grupy. Status dostarczenia wiadomości będzie brzmiał “zrzut ekranu” zamiast “otwarta” lub “dostarczona”.

W związku z tym, jeśli ktoś zrobi zrzut ekranu z niewygasającej rozmowy, to nie ma możliwości, żeby Instagram wysłał powiadomienie do użytkownika(ów). Powiadomienia nie są wysyłane, jeśli zrzucane są zwykłe czaty lub zdjęcia.

Nagrywanie ekranu – droga wyjścia

Chociaż Instagram nie powiadamia użytkowników, gdy ich historie lub posty są zrzucane na ekran, istnieją ludzie, którzy nadal chcą być ostrożni, aby nie zostać złapanym. Dla takich osób nagrywanie ekranu jest zdecydowanie wyjściem z sytuacji. Jeśli porozmawiasz z ludźmi, przekonasz się, że wiele osób już używa tej funkcji, która oczywiście nie należy do Instagrama.

Nagrywanie ekranu doskonale działa również w przypadku znikających Instagramowych DMów. Można też powiedzieć, że jest to luka, która pozwala na przechwytywanie osobistych historii na Instagramie w najbardziej sekretny sposób. Musisz po prostu przejść do funkcji nagrywania ekranu w swoim telefonie komórkowym, a następnie rozpocząć nagrywanie historii, postu lub znikającego DM. Kiedy nagranie jest już gotowe, możesz zrobić zrzuty ekranu z tego nagrania.

Jednakże Instagram może naprawić tę lukę w przyszłości, ale jak na razie ta opcja jest w pełni użyteczna.

Konkluzja

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu odpowiedzieliśmy na Twoje pytanie: “Czy Instagram powiadamia, kiedy robisz screenshot postu?”. Musisz jednak pamiętać, że jeśli ktoś zrobi zrzut ekranu z Twoich postów lub historii, Instagram również Cię o tym nie powiadomi. Dlatego ważne jest, abyś najpierw zadbał o swoje bezpieczeństwo i prywatność poprzez włączenie różnych opcji prywatności i bezpieczeństwa, które Instagram oferuje użytkownikom.

Zalecane