Jeśli jesteś na bieżąco z Instagramem i jego funkcjami, wiesz, że użytkownicy mogą teraz ograniczać innych. Ale jeśli nie jesteś, to czeka cię niezła jazda.

Zasadniczo użytkownicy mogą ograniczyć dostęp do innych kont w odniesieniu do swoich profili. Obejmuje to wiadomości, status aktywności i komentarze, wśród wielu innych rzeczy. Więc oto metody, jak dowiedzieć się, czy ktoś ograniczył Ci dostęp na Instagramie.

how to know if someone restricted you on instagram

Jak rozpoznać, że ktoś ograniczył Cię na Instagramie

Ograniczenie użytkownika ma na celu nałożenie limitu na interakcje, jakie może on mieć z innymi. Jest to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz uniknąć użytkowników, których nie możesz odfollowować. Po nałożeniu restrykcji druga strona nie będzie mogła sprawdzić Twojego statusu aktywności. Nie będzie też mogła czytać tego, co wysyłasz w swoich bezpośrednich wiadomościach.

Ale najlepsze jest to, że wszystkie te ograniczenia są odwracalne. W każdym momencie możesz odwrócić ich bieg, jeśli tylko poczujesz taką potrzebę. Co więcej, możesz nawet zwiększyć liczbę komentarzy na Instagramie poprzez naszą stronę. Dlatego też, oto jak dowiedzieć się, czy ktoś ograniczył Cię na Instagramie.

Załóż nowe konto

Skoro już podejrzewasz, że druga strona cię ograniczyła, nie ma sensu sprawdzać z tego konta. Dlatego od tego momentu będziesz potrzebował nowego konta. Aby założyć nowe konto, wykonaj poniższe kroki:

Krok 1: Uruchom aplikację Instagram

Krok 2: Przejdź do prawego dolnego rogu swojego feedu. Naciśnij długo na ikonę z Twoim zdjęciem na wyświetlaczu.

Krok 3: Gdy to zrobisz, na dole ekranu pojawi się opcja. Stuknij w “Wypróbuj nowe konto”.

steps to check out if someone restricted you

Krok 4: Wybierz dla siebie nazwę użytkownika, a następnie ustal hasło.

Krok 5: Możesz nawet dodać swój numer telefonu i email ID, aby uczynić swoje konto bardziej bezpiecznym.

Krok 6: Kiedy to się skończy, naciśnij “Complete Signup”.

Teraz możesz nawet połączyć nowe konto z Twoim Facebookiem lub dodać kontakty. Jeśli nie, stuknij w “Pomiń”. Pomiń wszystko, ponieważ konto będzie tylko po to, by sprawdzić, czy użytkownik Cię ograniczył.

Przejdź przez komentarze

Krok 1: Z nowego konta wyszukaj użytkownika.

Pamiętaj, że będziesz mógł sprawdzać z nowego konta tylko wtedy, gdy konto użytkownika jest publiczne. W przypadku kont prywatnych to nie zadziała.

Krok 2: Uznaj konto użytkownika za publiczne, a kiedy już je znajdziesz, kliknij na jego profil.

Krok 3: Kiedy już będziesz na ich profilu, przejdź do postu, który pamiętasz z przeszłości.

Sekcja komentarzy to ikona z polem dialogowym, tuż pomiędzy przyciskami “lubię to” i “podziel się”.

Krok 4: Kiedy znajdziesz się w sekcji komentarzy, poszukaj swoich uwag.

Jeśli ten użytkownik naprawdę Cię ograniczył, Twoje komentarze z głównego konta nie będą już tam widoczne.

Wyślij bezpośrednią wiadomość

Drugą metodą sprawdzenia, czy użytkownik ograniczył Cię na Instagramie, jest sprawdzenie poprzez bezpośrednie wiadomości. 

Krok 1: Z Twojego nowego konta, wyszukaj użytkownika w sekcji wyszukiwania. Możesz do niej przejść, stukając raz w ikonę z lupą. Znajduje się ona tuż obok ikony IGTV.

Krok 2: Kiedy na Twoim ekranie pojawi się użytkownik, którego szukasz, dotknij jego profilu.

Krok 3: Nawet jeśli ich konto jest prywatne, nadal możesz wysłać im bezpośrednią wiadomość. 

  • Kiedy już będziesz na ich profilu, przejdź do prawego górnego rogu. Stuknij w “…”
  • Stuknij w “Wyślij wiadomość”.
  • Wpisz dowolną wiadomość i stuknij w “Wyślij”.

W przypadku, gdy ich konto jest publiczne, możesz po prostu kliknąć w pole “Wiadomość”.

Po wysłaniu wiadomości czekaj na odpowiedź. Nawet jeśli są szanse, że w ogóle nie odpowiedzą, to i tak warto spróbować. Jeśli i kiedy otrzymasz odpowiedź, to potwierdzi to twoje wątpliwości, że rzeczywiście cię ograniczyli.

Dowiedz się poprzez Status Aktywności

Inną metodą jest sprawdzenie statusu aktywności użytkownika poprzez Twoje nowe konto. W tym celu musisz włączyć “Status aktywności” w zakładce “Prywatność”, którą znajdziesz w menu “Ustawienia”.

Nie byłbyś w stanie sprawdzić ich aktywności na swoim głównym koncie, gdyby cię ograniczyli. Ale jeśli jesteś w stanie zobaczyć ich status z nowego konta, to znaczy, że ograniczyli ci konto główne.

Zalecane