Instagram Direct to funkcja prywatnych wiadomości w popularnej aplikacji mobilnej Instagrama do dzielenia się zdjęciami. Pozwala ona użytkownikom na dzielenie się następującymi informacjami z grupą jednego lub więcej użytkowników:

  • Wiadomości tekstowe
  • Zdjęcia lub filmy z biblioteki urządzenia
  • Znikające zdjęcia lub filmy zrobione przez aplikację Instagram
  • Profile na Instagramie
  • Posty ze zdjęciami lub filmami na Instagramie
  • Instagramowe hashtagi
  • Instagramowe lokalizacje

Pomimo że Instagram istnieje od 2010 roku, nie było na nim żadnych prywatnych wiadomości, aż w końcu w grudniu 2013 roku uruchomiono Instagram Direct. Jeśli zdecydowałeś się na wysłanie wiadomości do innej osoby, możesz to zrobić tylko poprzez skomentowanie jednego z jej zdjęć lub oznaczenie jej na innym zdjęciu w komentarzu.

Why You Should Use Instagram Direct

Jeśli masz dużo followersów i potrzebujesz podzielić się konkretnymi informacjami z konkretnymi osobami, Instagram Direct jest przydatny. Czasami naprawdę nie trzeba nic, by podzielić się tym z wszystkimi – zwłaszcza jeśli masz tak szeroką publiczność. Jest to również przydatne, jeśli chcesz bardziej osobiście połączyć się z kimś, kogo poznałeś (lub poznałaś) na Instagramie.

Instagram Direct pomaga Ci stać się bardziej selektywnym i intymnym z różnymi ludźmi lub grupami, abyś nie skończył spamując feed innych osób zdjęciami lub filmami, które niekoniecznie są dla nich ważne.

Jak Instagram Direct działa

Możesz wysłać wiadomość Instagram Direct do osoby, którą obserwujesz. Możesz ją również przekazać dowolnemu użytkownikowi, którego nie śledzisz, ale pojawi się ona w jego skrzynce odbiorczej jako prośba o powiadomienie, którą musi on najpierw zaakceptować.

Pamiętaj, że mogą zignorować to wezwanie. Pomaga to chronić prywatność użytkowników przed przyszłym spamem i nękaniem. Jeśli jednak zaakceptują Twoje wnioski, wszystkie potencjalne wiadomości trafią do Twojej skrzynki odbiorczej, nawet jeśli ich nie posłuchasz.

Tak jak na każdym innym urządzeniu do prywatnego przesyłania wiadomości, możesz ponownie odpowiedzieć na wiadomość Instagram Direct. Wszystkie odpowiedzi na wiadomości pojawiają się jako dymki, więc możesz łatwo śledzić rozmowę.

Gdzie znaleźć skrzynkę odbiorczą Instagram Direct

Gdy ktoś wyśle Ci nową wiadomość, jeśli masz ją aktywowaną, zostaniesz o tym powiadomiony za pomocą aplikacji i prawdopodobnie poprzez powiadomienia push. Na karcie głównej u góry strony, na prawo od logo Instagrama, znajduje się ikona poczty, która przeniesie Cię do Twoich wiadomości Instagram Direct.

Aplikacja pokazuje również powiadomienia o otrzymaniu nowych wiadomości lub interakcji, które, jeśli masz je aktywowane na Instagramie, pojawiają się jako natychmiastowe alerty na Twoim smartfonie.

Aby wejść do swojej skrzynki odbiorczej, możesz dotknąć ikony poczty w prawym górnym rogu i zacząć tworzyć nową wiadomość, dotykając ikony znaku plusa (+) w prawym górnym rogu ekranu. W polu Do: wpisz tylko nazwy użytkowników, których chcesz uwzględnić.

Istniejące wątki powinny pojawić się w Twoich kluczowych wiadomościach. Stuknij w dowolny wątek, aby zobaczyć i odpowiedzieć na wiadomości, lub przesuń palcem w lewo na dowolny wątek i stuknij w Usuń, aby go usunąć.

Współdzielenie postów przez Instagram Direct

Bezpośrednio pod każdą wiadomością na Instagramie znajduje się wiele przycisków, które możesz nacisnąć, aby połączyć się z postem. Ikona papierowego samolocika Instagram Direct oznacza jeden z tych przycisków, który możesz dotknąć, aby udostępnić post w prywatnej wiadomości.

Przedtem ludzie wymieniali posty z Instagrama z przyjaciółmi, oznaczając komentarze swoimi nazwami użytkowników. Ponieważ pojawiają się one jako aktualizacje, jeśli oznaczeni użytkownicy otrzymują ich dużo, mogą zostać łatwo pominięte, co sprawia, że Instagram Direct jest lepszym wyborem, aby upewnić się, że udostępnione posty zostaną zauważone.

Reportowanie, ograniczanie i blokowanie użytkowników w Instagram Direct

Jeśli ktoś wysyła Ci obraźliwe zdjęcia, wideo lub wiadomości tekstowe przez Instagram Direct, możesz to zgłosić, otwierając konwersację i stukając w obwódkę “i” w prawym górnym rogu.

Masz trzy opcje do wyboru, aby ograniczyć ich komunikację z Tobą:

Restrict: Ogranicz niechciane interakcje z użytkownikiem bez usuwania go z listy lub blokowania, kontroluj, czy inni mogą zobaczyć jego komentarze do Twoich postów i przenieś jego czat do folderu Prośby o wiadomości, aby nie widział, kiedy przeczytałeś jego wiadomość.

Raport: Informuj Instagram, czy dany użytkownik wydaje spam lub nieodpowiednie treści.

Blokuj: Zablokuj użytkownika aby usunąć go z grona Twoich obserwujących i całkowicie uniemożliwić mu wysyłanie do Ciebie wiadomości, oglądanie Twojego profilu lub ponowne śledzenie Ciebie.

Zalecane