WHAT HAPPENS WHEN YOU BLOCK SOMEONE ON INSTAGRAM
CO SIĘ DZIEJE, GDY ZABLOKUJESZ KOGOŚ NA INSTAGRAMIE? 5

 Wszystkie platformy mediów społecznościowych mają ustalone zasady prywatności. Do zablokowanej osoby nie zostanie wysłane żadne powiadomienie. Dlatego też, kiedy blokujesz użytkownika szczególnie na Instagramie, tożsamość zablokowanej osoby pozostaje poufna. Blokowanie może wydawać się niektórym surową decyzją. Opcja wyciszenia profilu danej osoby jest dla nich dostępna.

NIE MOŻESZ ZOBACZYĆ SWOJEGO ZDJĘCIA PROFILOWEGO I BIO

Zablokowana osoba nie może zobaczyć twojego zdjęcia profilowego ani bio. Instagram przestrzega procedur prywatności bardzo ściśle i dyskretnie. Kiedy blokujesz kogoś, nie otrzyma on powiadomienia. Nie będzie jednak mogła przeszukiwać Twojego profilu ze swojego konta. Ludzie polegają na tej funkcji blokowania, aby uniknąć nękania w formie cyberprzemocy online na swoich kontach. Ta funkcja daje im właśnie taką możliwość. Aby dowiedzieć się, czy zablokowali cię, wyszukaj tę osobę z konta swojego przyjaciela. Jeśli możesz zobaczyć ich profil, są szanse, że zostałeś zablokowany.

Poprzednie polubienia i komentarze

Czasami nie jest Ci pisane być przyjacielem z niektórymi ludźmi na zawsze. Instagram rozumie to i pomaga złagodzić ból, usuwając wszystkie poprzednie polubienia i komentarze. Dlatego, po prostu blokując kogoś, możesz wymazać jego istnienie ze swojego życia (na mediach społecznościowych, to jest). Ma to jednak swoją wadę. Jeśli w pewnym momencie zdecydujesz się odblokować daną osobę, jej wcześniejsze komentarze i polubienia nie zostaną przywrócone.

Wspomnienia i tagi

To jest popularne pytanie pojawiające się w umysłach ludzi, kiedy szukają informacji o tym, co się dzieje, zanim kogoś zablokujesz na Instagramie. Po zablokowaniu kogoś, nie będzie on mógł się z Tobą skontaktować nawet poprzez oznaczanie. Nie będzie mogła wspomnieć o Twojej nazwie użytkownika w postach, zarówno publicznych, jak i prywatnych. To będzie jak fajna magiczna sztuczka z Twojej strony. Kiedy zablokujesz ich na Instagramie, będzie to tak, jakbyś był w trybie incognito i nie do namierzenia.

jesteś w trybie incognito i nie można Cię namierzyć
CO SIĘ DZIEJE, GDY ZABLOKUJESZ KOGOŚ NA INSTAGRAMIE? 6

Bezpośrednie wiadomości

Wiadomości bezpośrednie i wątki nie ulegają samozniszczeniu po zablokowaniu. Instagram nie pozwoli Ci jednak wysłać do nich wiadomości. Osoba, którą zablokowałeś, nie będzie też mogła wysyłać Ci żadnych bezpośrednich wiadomości. Z powodu blokady Instagram nie dostarczy Ci tych wiadomości, nawet jeśli je odblokujesz. Te wiadomości zostaną na zawsze utracone.

Czy oni mogą dołączyć do mojego Pokoju na Instagramie?

Zablokowana osoba nie będzie mogła dołączyć do pokoju stworzonego przez Ciebie. Instagram odbierze Twój akt zablokowania tej osoby, jako zerwanie z nią więzi. Instagram nie pozwoli Ci zobaczyć ich aktywności na Instagramie i ograniczy Twoją interakcję z nimi. Tylko osoby, które śledzisz, będą mogły dołączyć do pokoju stworzonego przez Ciebie. Dlatego nie martw się, że ta kłopotliwa osoba będzie Ci przeszkadzać, Instagram ma Cię pod opieką. Te zmiany sprawią, że Twoje doświadczenia z mediami społecznościowymi będą tak przyjemne, jak to tylko możliwe.

WHAT WILL HAPPEN TO THE GROUP CHATS, IN WHICH WE BOTH PARTICIPATE?

Gdy otworzysz wątek wiadomości, Instagram poinformuje Cię, że osoba, którą zablokowałeś, jest obecna na tym czacie grupowym. Udostępni Ci również opcję opuszczenia czatu. Ten krok jest ponownie istotny ze strony Instagrama, aby zapewnić, że nie będziesz miał interakcji z osobami, które zablokowałeś. Jeśli jednak zaakceptujesz podpowiedź i pozostaniesz na czacie grupowym, będziesz otrzymywać wiadomości od zablokowanej osoby. Nie pozwoli im to jednak na wysyłanie wiadomości bezpośrednio do Ciebie. Będziesz mógł widzieć tylko wiadomości wysłane przez tę osobę w grupie.

widok zablokowanej osoby

Osoba zablokowana ma dostęp do profilu drugiej strony. Instagram przekieruje ją na stronę z komunikatem “nie znaleziono użytkownika” lub “błąd brakującego linku”. Po zablokowaniu kogoś na Instagramie, kontakt z nim staje się niemożliwy. Instagram regularnie aktualizuje swoje prawa dotyczące prywatności; znacznie ulepszył funkcję blokowania. Poniższy obrazek podsumowuje, co zobaczy zablokowana osoba, jeśli spróbuje znaleźć Twój profil.

próbują znaleźć Twój profil
CO SIĘ DZIEJE, GDY ZABLOKUJESZ KOGOŚ NA INSTAGRAMIE? 7

Jednakże nadal musisz być ostrożny. Posiadanie publicznego profilu wiąże się z ryzykiem, że zablokowana część osób może zobaczyć niektóre z Twoich działań na Instagramie, np. przejrzeć Twoje komentarze i tagi, poprzez wyszukiwanie w google. Rozwiązaniem tego problemu jest jednak przekształcenie Twojego profilu z publicznego na prywatny. Możesz to zrobić poprzez zmianę ustawień na pasku bocznym w aplikacji. I odwrotnie, jeśli nie chcesz zmieniać swoich ustawień z publicznych/prywatnych, możesz zmienić swoją nazwę użytkownika, co sprawi, że Twój profil będzie niemożliwy do zlokalizowania.

Jak zablokować kogoś?

Dzięki temu, że Instagram jest aplikacją przyjazną użytkownikowi. Zablokowanie osób, za którymi nie przepadasz, jest proste i łatwe. Kroki, które musisz wykonać, aby kogoś zablokować, to:

  • Po pierwsze, uruchom aplikację Instagram na swoim telefonie
  • Drugim krokiem jest odnalezienie profilu danej osoby
  • W prawym górnym rogu zobaczysz ikonę z trzema punktami. Kliknij w nią.
  • Po kliknięciu pojawią się opcje, wybierz “Zablokuj”. Spowoduje to natychmiastowe zablokowanie użytkownika.
natychmiast zablokuj użytkownika
CO SIĘ DZIEJE, GDY ZABLOKUJESZ KOGOŚ NA INSTAGRAMIE? 8

Wniosek o blokowanie

Ten artykuł omawia wszystkie pytania, które pojawiają się, gdy kogoś blokujesz lub masz zamiar zablokować. Prowadzenie dialogu na temat tych pytań jest ważne. Życie w globalnej wiosce pomaga nam być cały czas w kontakcie. Ale ten przywilej może prowadzić do tego, że niektórzy ludzie mogą cię wykorzystywać lub po prostu przeszkadzać ci w życiu. Z tych powodów błogosławieństwem jest to, że blokowanie kogoś pozbawia nas interakcji z tą osobą. Ta funkcja jest również wspaniała, ponieważ pozwala ci cieszyć się aplikacją i wszystkimi jej funkcjami bez ograniczeń.

Ta funkcja pomaga regulować bezpieczne i przyjazne środowisko. Aby uregulować jego wykorzystanie, Instagram wprowadził limit zapobiegający nadmiernemu blokowaniu w ciągu 24 godzin. Jeśli jednak czujesz, że konto przeszkadza innym ludziom lub jest oszustwem, najlepiej będzie je zgłosić.  

Zalecane