Facebook jest otwartą platformą, na której ludzie mogą się ze sobą łączyć. Gości miliony użytkowników ze wszystkich części świata. Czasami niektórzy ludzie mogą nadużywać tej platformy i przeszkadzać Ci. Naturalnie, chciałbyś wiedzieć jak zablokować kogoś na Facebooku. 

Blokowanie kogoś oznacza ograniczenie mu możliwości oglądania Twoich treści. Jeśli kogoś zablokujesz, nie będzie on mógł 

  • Oglądać Twoich postów na Facebooku. 
  • Oznaczać Cię na zdjęciu, w komentarzu lub poście. 
  • Prowadzić z Tobą rozmowy na Facebooku i Messengerze. 

Jednakże blokowanie nie może ograniczyć wszystkich konwersacji. Nadal może się ona odbywać w grupach na Facebooku i innych aplikacjach. Jeśli kogoś zablokujesz, nie będziesz mógł rozpocząć z nim rozmowy przez platformę. Nie możesz też dodać go do swojej sieci. Oto jak zablokować kogoś na Facebooku

jak zablokować kogoś na Facebooku

Blokowanie na Facebooku: 

Jak wspomnieliśmy wcześniej, blokowanie kogoś na Facebooku ogranicza mu możliwość oglądania Twojego profilu, polubienia postów, oraz innych działań. Poniżej przedstawiamy kroki jak zablokować kogoś na Facebooku na różne sposoby: 

  1. Blokowanie poprzez swój profil: 

Blokowanie osoby jest możliwe na dwa różne sposoby. Najpopularniejszą metodą jest zablokowanie kogoś poprzez Twój uchwyt na Facebooku. Proces ten jest przedstawiony poniżej: 

  • Zaloguj się na swoje konto na Facebooku i przejdź do strzałki (rozwijanej) znajdującej się w prawym górnym rogu okna. 
  • Kliknij na ‘Ustawienia i prywatność’ i przejdź do sekcji ‘Ustawienia’. 
  • Wejdź do menu po lewej stronie i wybierz ‘Blokowanie.’ 
  • Wybierz sekcję ‘Blokuj użytkowników’. Pojawi się okno dialogowe, w którym musisz wpisać imię i nazwisko osoby, którą chcesz zablokować. 
  • Wybierz konkretny profil spośród wszystkich wyświetlonych opcji i kliknij na ‘Zablokuj’.’ 
  • Potwierdź to samo i zakończ proces. 

Jeśli nie udało Ci się znaleźć odpowiedniego profilu za pomocą tej metody, możesz wykonać proces podany poniżej. 

  1. Blokowanie przez ich profil: 

Czasami możemy znaleźć różne osoby o podobnych nazwach użytkowników. Albo możemy nie znaleźć pożądanego konta, gdy wpiszemy jego nazwę w sekcji ‘Blokuj użytkowników’. Poniższa metoda przydaje się w takich przypadkach. 

  • Zaloguj się do swojego konta na Facebooku i przejdź do profilu, który chcesz zablokować. 
  • Przy zdjęciu okładki w prawym dolnym rogu znajdziesz ikonę “…”. Kliknij na nią, a znajdziesz różne opcje. 
  • Wybierz opcję ‘Zablokuj’ i potwierdź to samo. 

Blokowanie połączeń i wiadomości: 

Powyższe procesy w znacznym stopniu ograniczają komunikację między ludźmi. Możesz również zablokować komuś możliwość dzwonienia i wysyłania SMS-ów za pośrednictwem platformy. W ten sposób nie może z Tobą rozmawiać za pomocą Facebook Chat i Messenger. Nie może też do Ciebie zadzwonić przez Facebooka. Może jednak zobaczyć wszystkie treści publikowane na Twojej osi czasu. Poniżej opisany jest proces blokowania czyichś połączeń i wiadomości na Facebooku: 

  • Wejdź na Facebook Messenger i zaloguj się swoimi danymi uwierzytelniającymi. 
  • Kliknij na ikonę czatów i otwórz rozmowę osoby, którą chcesz zablokować na czatach. 
  • Na górze czatu znajduje się symbol strzałki w dół. Kliknij na niego. 
  • Wybierz opcję “Zablokuj” i wybierz z listy “Zablokuj wiadomości i połączenia”. 
  • Potwierdź akcję klikając na “Zablokuj.” 
jak zablokować kogoś na Facebooku

Taking a Break from Someone on Facebook: 

Tak się składa, że nie chcielibyśmy widzieć czyjegoś profilu. Nie jest konieczne, byśmy musieli blokować wszystkie takie konta. Zamiast tego możemy zrobić sobie od nich przerwę. Czyli dodać je do swojej listy zastrzeżonej, aby ograniczyć ich działania. Oto jak: 

  • Zaloguj się do swojego konta na Facebooku i przejdź do profilu wybranej osoby. 
  • Kliknij na ikonę profilu znajdującą się w górnej części profilu. 
  • Kliknij na opcję ‘Edytuj listę znajomych’ i wybierz ‘Ograniczona.’ 

Jeśli kogoś ograniczysz, będzie on mógł zobaczyć tylko Twoje informacje udostępnione publicznie. Nadal będą Twoimi znajomymi na Facebooku, ale nie będą mogli zobaczyć niczego, co nie jest publiczne na Twoim profilu. 

Zalecane