Miliony ludzi używają Facebooka, by łączyć się ze sobą. Każdy, kto ma konto na Facebooku może wysyłać i otrzymywać prośby o dodanie do znajomych i łączyć się z nimi. Jak usunąć przyjaciela z Facebooka stało się powszechnym poszukiwaniem z różnych powodów. Niektóre z nich to: 

  • Uważasz, że na Twoim koncie jest zbyt wiele osób na liście znajomych. 
  • Przez pomyłkę zaakceptowałeś czyjąś prośbę. 
  • Nie chcesz już utrzymywać kontaktu z pewnymi osobami. 
  • Na Twojej liście znajomych jest kilka nieaktywnych kont. 

To są jedne z wielu powodów, dla których musimy wiedzieć jak usunąć znajomych z Facebooka. Oczywiście, możemy to zrobić każdemu, kiedy tylko mamy na to ochotę. Nie potrzeba do tego żadnych powodów. W końcu to nasze osobiste konto, prawda? To my decydujemy, kogo zatrzymać, a kogo nie. 

jak usunąć przyjaciela na Facebooku

Pozbawianie konta na Facebooku: 

Jak wspomnieliśmy wcześniej, to działanie może być spowodowane różnymi powodami. Czasami może to być również spowodowane niechcianą uwagą. Akcje takie jak polubienia i komentarze do naszych treści czują się świetnie. Ale co, jeśli to przekroczy granicę? Nie martw się. Po prostu usuń takich ludzi z listy znajomych. Zastanawiasz się, co się stanie, gdy usuniesz kogoś ze swojego konta na Facebooku? Zobacz: 

  • Osoba ta zostanie usunięta z listy Twoich znajomych. Nie będzie Cię już także w jej sieci. 
  • Osoba ta nie może widzieć treści, które publikujesz prywatnie. Jednak nadal może zobaczyć treści publiczne i zlokalizować Twój profil. 
  • Albo Ty, albo ta druga osoba musi ponownie wysłać prośbę o dodanie do znajomych, jeśli chcecie ponownie nawiązać kontakt. 
  • Ta akcja jest możliwa na dwa różne sposoby – dla osób z Twojej listy znajomych i dla nieaktywnych kont z tej samej listy. 

Odrzucenie kogoś z listy: 

Poniżej opisano proces jak w prostych krokach usunąć przyjaciela z listy na Facebooku 

  • Zaloguj się do swojego konta na Facebooku na dowolnie wybranym urządzeniu. 
  • Przejdź do profilu wybranej osoby albo przez listę znajomych, albo wpisując jej imię w pasku wyszukiwania. 
  • Znajdziesz ikonę symbolu profilu w górnej części okna, gdy otworzysz jej profil. 
  • Naciśnij ją i kliknij opcję ‘Unfriend’, a następnie kliknij ‘Confirm.’ 

Czasami może się zdarzyć, że nie znajdziemy pożądanych kont poprzez pasek wyszukiwania na Facebooku. Dzieje się tak, gdy użytkownik dezaktywuje konto. Możemy również zaprzyjaźnić się z dezaktywowanymi kontami. 

Pozbądź się zaprzyjaźnienia z dezaktywowanym kontem: 

Powszechnie ludzie dezaktywują swoje konta na Facebooku od czasu do czasu. Jest to jak odpoczynek od mediów społecznościowych. Jeśli znajdziesz zbyt wiele dezaktywowanych kont na swoim profilu, możesz je usunąć z listy znajomych w następujący sposób: 

  • Zaloguj się do swojego profilu na Facebooku na preferowanym przez Ciebie urządzeniu. 
  • Kliknij na ikonę zdjęcia profilowego znajdującą się w górnej części okna po prawej stronie. 
  • Wybierz opcję ‘Przyjaciele’ spośród wszystkich wyświetlonych opcji.  
  • Wyszukaj imię osoby lub przewiń listę i znajdź jej konto na liście. 
  • Przy każdym imieniu osoby na liście znajduje się symbol “…”. Kliknij na symbol obok wybranego konta i wybierz opcję ‘Odrzuć przyjaźń’. 

Facebook nie powiadamia ludzi, gdy usuniesz ich z listy znajomych. Mogą się jednak o tym dowiedzieć, gdy odwiedzą Twój profil lub sprawdzą listę znajomych. Mogą też wysłać prośbę o dodanie do znajomych, jeśli chcą ponownie nawiązać z Tobą kontakt. Zablokuj konta, jeśli chcesz całkowicie ograniczyć dostęp do niektórych osób. 

jak usunąć przyjaciela na Facebooku

Jeśli kogoś zablokujesz, nie będzie mógł się z Tobą komunikować przez Facebook Chat i Messenger ani do Ciebie dzwonić. Nie może też znaleźć Twojego profilu. Jeśli chcesz to zrobić, 

  • Przejdź do opcji ‘Ustawienia i Prywatność’ na swoim koncie na Facebooku. 
  • Wybierz ‘Ustawienia’ i kliknij na ‘Blokowanie’ z menu po lewej stronie. 
  • Przejdź do sekcji ‘Blokuj użytkowników’ i wpisz nazwę profilu, który ma zostać zablokowany. 
  • Kliknij na ‘Blokuj’ i potwierdź to samo. 

To samo możemy zrobić otwierając bezpośrednio profil danej osoby, klikając na ikonę ‘…’ przy zdjęciu okładki i naciskając ‘Zablokuj’. Możesz odblokować, kiedy tylko chcesz. 

Zalecane