Często spotykamy się z sytuacjami, w których potrzebujemy przerwy od wszystkiego. Media społecznościowe są pierwszą myślą, kiedy pojawiają się takie scenariusze. Naturalnie, ludzie myślą o dezaktywacji swoich kont przed czymkolwiek innym. Tak więc poszukiwanie jak dezaktywować konto na Facebooku jest dziś dość powszechne. 

Facebook jest jednym z szeroko używanych portali społecznościowych z milionami użytkowników. Prawie każdy wokół nas prawdopodobnie ma konto na Facebooku. Facebook jest również jedną z najbardziej rozwijających się platform z ciągłymi aktualizacjami jak komentarze do postów, polubienia i powiadomienia. Tymczasowe odcięcie się od tej platformy nie jest niczym złym. A więc, oto spojrzenie na jak dezaktywować konto na Facebooku i co się stanie potem. 

jak dezaktywować konto na Facebooku

Deaktywacja konta na Facebooku

Deaktywacja konta na Facebooku generalnie odnosi się do wyłączenia konta na jakiś czas i zalogowania się z powrotem, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba. Za każdym razem, gdy ktoś wykonuje tę czynność, Twoje konto podlega następującym aspektom. 

  • Twój profil nie jest widoczny dla nikogo. 
  • Niektóre informacje, takie jak wiadomości między znajomymi, są widoczne. 
  • Ludzie z Twojej sieci nadal będą Cię widzieć na liście swoich znajomych. 
  • Każda strona w pełni kontrolowana przez Ciebie również zostaje dezaktywowana. 

Możesz również wybrać, czy chcesz, aby Komunikator Facebooka pozostał aktywny, gdy Twoje konto na Facebooku jest nieaktywne. Jeśli jesteś zalogowany do Messengera, możesz cieszyć się następującymi funkcjami: 

  • Czatowanie z przyjaciółmi na Messengerze. 
  • Twoje zdjęcie będzie widoczne w Twoich rozmowach na Messengerze. 
  • Inni mogą wysyłać do Ciebie wiadomości. 

Kroki do dezaktywacji konta na Facebooku

Możesz użyć dowolnego urządzenia, aby dezaktywować swoje konto. Poniżej przedstawiamy kroki jak dezaktywować konto na Facebooku. 

  • Kliknij na strzałkę rozwijaną w prawym górnym rogu okna po zalogowaniu się na swoje konto. 
  • Przejdź do menu 'Ustawienia' z opcji 'Ustawienia i prywatność'. 
  • Przejdź do menu po lewej stronie i wybierz opcję 'Twoje informacje'.  
  • Wybierz opcję 'Dezaktywacja i usuwanie' i wybierz 'Dezaktywuj konto.' 
  • Postępuj zgodnie z instrukcjami po naciśnięciu 'Kontynuuj dezaktywację konta' i zakończ proces. 

Deaktywacja vs usuwanie

Ludzie zazwyczaj mylą dezaktywację i usunięcie konta na Facebooku. Oba te pojęcia są zupełnie różne. Dezaktywacja jest tymczasowym zamknięciem, podczas gdy usunięcie jest czymś trwałym. W przypadku dezaktywacji możesz zalogować się na swoje konto, kiedy tylko masz na to ochotę i dalej z niego korzystać. 

Skasowanie konta jest nieodwracalne. Stracisz wszystkie treści, takie jak posty i wszystkie informacje z Twojego konta, gdy je usuniesz. Facebook daje jednak pewien czas na anulowanie procesu usuwania konta. Po upływie tego czasu nie można go cofnąć. Jeśli chcesz trwale usunąć swoje konto na Facebooku, 

  • Zaloguj się na Facebooku na dowolnym urządzeniu i naciśnij strzałkę w prawym górnym rogu. 
  • Wybierz 'Ustawienia i prywatność' i przejdź do menu 'Ustawienia'. 
  • Przejdź do 'Twoje informacje - dezaktywacja i usuwanie. Tutaj musisz wybrać 'Usuń konto' i przejść do 'Kontynuuj usuwanie'.' 
  • Potwierdź proces wpisując swoje hasło profilowe i kliknij 'Kontynuuj'.' 

Proces dezaktywacji i usuwania jest prawie taki sam. Różnica polega na wybraniu opcji Dezaktywuj konto w pierwszym przypadku i opcji Usuń konto w drugim. 

jak dezaktywować konto na Facebooku

Reaktywacja konta

Jak wspomnieliśmy wcześniej, możesz reaktywować konto, kiedy tylko chcesz, w przypadku dezaktywacji. Poniżej przedstawiamy proces reaktywacji konta na Facebooku. 

  • Zaloguj się na swoje konto używając tych samych danych, których użyłeś do dezaktywacji konta. 
  • Maj dostęp do email ID lub numeru telefonu komórkowego powiązanego z Twoim kontem. 
  • Możesz otrzymać informację związaną z potwierdzeniem. Wprowadź je tam, gdzie Cię o to poproszą (jeśli to konieczne) i postępuj zgodnie z instrukcjami. 

Po tych czynnościach odzyskasz pełną kontrolę nad swoim kontem. Wszystko pozostanie tak samo, jak to zostawiłeś. Jeśli istnieje jakaś strona powiązana z Twoim kontem i jesteś jedyną osobą, która ma do niej dostęp, możesz ją również reaktywować. 

Zalecane